Tömítések: Anaerob vs. RTV Szilikon  


Az anaerob tömítő tűnhet úgy, mint valamilyen varázs folyadék, azonban nem feltétlenül alkalmas minden karima típushoz. Legalkalmasabb a merev karimák tömítésére, ahol biztosítja az optimális merevséget két felület karima, minimalizálja az elmozdulást és átadja a terheléseket az egyik felületről a másikra. Az ilyen karima típusok megtalálhatók a következő berendezéseknél: sebességváltóházak, forgattyúházak, a vízszivattyúk motorblokkja és hengerfejblokkok.

Az anaerob FIP tömítések ideálisak a merev csavaros kötésekhez, mivel fém-fém érintkezést tesznek lehetővé, biztosítják a megfelelő csavarozási feszültséget, növelik a szerkezeti szilárdságot, ellenállnak a magas nyomásnak és tartós élettartamot biztosítanak számos különböző közeg esetén is.

Rugalmas karimák esetén az RTV szilikonok a legalkalmasabbak a tömítésre. Tökéletesen alkalmasak sebességváltó burkolatokhoz, lánchajtások burkolatihoz, préselt acéllemez felületekhez, vékony falú fémöntvénykehez, olajteknőkhöz.

Rugalmas tömítő révén a kis elmozdulásokat is lehetővé teszik, illetve nem szükséges nagy összeszorító erő sem. Általában olyan esetekben alkalmaznak rugalmas tömítéseket, ahol valamilyen burkolaton lévő nyílásokat tömítenek le, hogy a bent lévő folyadék ne jusson ki vagy környezeti hatásoktól védik meg a szerkezetet stb.

Míg az anaerob termékek oxigén hatására folyékony állapotban maradnak, addig az RTV szilikonok a levegő páratartalom hatására rugalmas anyaggá térhálósodnak. E két anyag közti különbséget érdemes figyelembe venni gyártási folyamat kialakítása során. Mindkét esetben – merev vagy rugalmas karimák – figyelembe kell venni olyan tervezési irányelveket, melyek alkalmassá teszik a karimát anaerob vagy szilikon termékek használatára. További adatokért kérje a tömítési útmutatót.Tömítőanyagok 
Kattintson ide


Nézze meg Youtube csatornánkat további videókért
Kattintson ide