Merevség, pozícionálás és felületi érdesség


A karima merevsége kritikusan befolyásolja a szükséges minimális felületi nyomást két rögzítési pont között. Ezáltal befolyásolja a tömítést is. Ha megfelelő a karima merevség, akkor elegendő puha tömítőanyag vagy folyékony tömítő használata.

A tömítési mód eldöntésekor a karimamerevség mellett, meg kell vizsgálni a csavarok közti szükséges/lehetséges távolságot, a pozícionálást, valamint az így létrejövő feszültségeloszlást. Ezek a tényezők elkerülhetetlenül befolyásolják egymást és a tömítőanyag kiválasztását.

A hagyományos tömítéseknél a felületi megmunkálás és a felületi textúra fontos tényező, mivel minél durvább a felületi megmunkálás annál nagyobb összeszorítóerőre van szükség. Bár a folyékony felülettömítőknél sem elhanyagolható a felületi érdesség, de ott kevésbé fontos. Részletekért tekintse meg a tömítés tervezési útmutatót, melyet kérésére szívesen megosztunk Önnel.

A folyékony tömítőanyagoknál az alkalmazási módtól, a kikeményedési módtól, időtől és a technológiától függően több típusról beszélhetünk:

1) FIP (Formed-In-Place) A tömítőanyagot csík formájában vagy szitálással viszik fel a tömítendő felületre, mielőtt még a tömítőanyag ki nem keményedik összeillesztik a felületeket.

2) CIP (Cured-In-Place) A tömítőanyagot felviszik a felületre, majd megvárják, hogy kikeményedjen. Ezután ráhelyezik a másik karimát és összeszerelik őket.

3) IIP (Injected-In-Place) Alacsony viszkozitású tömítőanyagot az összeszerelt karimákközé, egy horonyba injektálják be mely ott keményedik ki.

4) MIP (Moulded-In-Place) A tömítőanyagot az egyik felületen kialakított horonyba öntik ki.Tömítőanyagok 
Kattintson ide


Nézze meg Youtube csatornánkat további videókért
Kattintson ide